Vedlikehold

Hvorfor velge treskilt?


Vi lever i en tid med økende fokus på miljøvennlige valg. Et treskilt fra Snekker boden.no er produsert i Norge.  Det er laget av fornybare, og som regel kortreiste ressurser. Vi bruker svært lite tropisk trevirke. Bruker vi teak skal dette være fra sertifiserte plantasjer. Der vi bruker mahogny, er dette resirkulert trevirke fra innredning, dører o.l. Dette er også mahogny av bedre kvalitet enn den man kan kjøpe i dag.


Mer enn 90 % av treskiltene vi lager kommer fra trær som har vokst  i Aust-Agder - der skiltene lages. Materialene er gjerne kjøpt rett hos bonden som har felt og skåret de, det er miljøvern i praksis! Bruk av treskilt vil tydelig signalisere at man er opptatt av miljøvennlige valg. Dette er forbrukerne i økende grad oppmerksom på.


Et smakfult treskilt ved inngangsdøra eller på hytteveggen forteller om noen som er interressert i å holde en viss stil.  Det finnes over 500 000 fritidboliger her i lande. de fleste har et navn, Utsyn, Himmelsjå, Turbo, Stressless o.l. Da er det et paradoks at navnet kun finnes i hodet til de som bruker hytta, de færreste hytter har et navneskilt.


Et Hytteskilt er en perfekt gave

Om overflatebehandling og vedlikehold.


Trevirke er et organisk levende materiale. Påvirkning fra omgivelsene som fuktighet, solskinn og mikroorganismer vil påvirke utseende og levetid. Med riktig beskyttelse vil imidlertid trevirke være et svært varig materiale. Urnes stavkirke i Sogn og Fjordana er datert til år 1130, og enkelte deler av kirken er av enda eldre. Det betyr at trevirket med utskjæringer og det hele nærmer seg 1000 år i det barske norske klimaet. Med andre ord er trevirke et varig materiale, også utendørs, så lenge det vedlikeholdes.


Det er altså viktig å beskytte trevirket. Beskyttelse består i første omgang av overflatebehandling. Dette kan være, lakk, beis, olje, maling eller lignende.


Maling gir i tillegg til fargen en god beskyttelse for trevirket. Med regelmessig maling kan et treskilt stå ute i mange 10 år. Ofte vil det være hensiktsmessig å male det i produksjonen, for deretter å legge på lakk, olje eller epoxyforsegling. På denne måten er vedlikeholdet begrenset il oppfriskning av det ytterste laget av lakk e.l.


Lakk


Lakkering er en fin måte å forselge trevirket på. Med lakkering kan man oppnå stor blankhet og dybde i glansen. Lakken legger seg som en beskyttende hinne og hindrer fukt og luft adgang til trvirket. Det skal imidlertid nevnes at  fukt vil kunne trekke inn under lakken og gjøre skade. Man vil da oppleve at lakken kan flasse av og vi får flekker på trevirket. Oljebaserte lakker vil gulne. Lakkering krever vedlikehold. Innendørs er lakkering et meget godt alternativ og jeg bruker gjerne et eller flere lag med urethanlakk på gjenstander som skal stå innendørs.

Også utendørs kan lakkering være et godt valg, men det er viktig at man ikke punkterer lakken med skruer eller lignenede. Derfor skal  skruehull bores før lakkering

Olje


Med herdende oljer som Benar eller Owatrol vil man kunne oppnå stor blankhet og fin dybde i glansen. På samme måte som med oljebaserte lakker vil man kunne oppleve at fukt kommer inn under oljen og gjør skade. Det virker imidlertid som om dette er et mindre problem ved bruk av oljer enn ved bruk av lakk. Det later til at olje puster bedre og binder noe tettere inn mot trevirket. Spesielt om man tynner ut de første lagene med olje virker det at olje kan fungere bedre. Enkle skilt med sort skrift som skal stå på en hyttevegg vil det ofte være fornuftig å olje. Et nytt lag olje hvert annet år vil sikre glød i fargen og en pen overflate. I tillegg vil olje hindre uttørkig.


En ulempe er at oljen er ikke er helt fargeløs, og at den gulner ytterligere over tid. Ved å bruke en ikke oljeholdig  lakk vil dette problemet reduseres drastisk.

Epoxyforsegling


Epoxyforsegling. Skilt eller annet som står svært værutsatt til, eller i de tilfeller man ønsker minimalt med vedlikehold, kan epoxyforsegles. Det legges da 2-3 lag med epoxy på skiltet og tilslutt 1-2 lag med lakk. Lakken fungerer som solkrem for epoxyen under, siden epoxy kan endre seg over tid dersom den blir mye utsatt for ultrafiolett lys (UV stråler).   


Plane epoxyoverflater kan poleres opp til svært høy glans, selv om dette kan være tidkrevende..

Vokspolering o.a.


For treprodukter som skal stå innendørs finnes det enda flere alternativer. Man kan vokspolere, som gir en nydelig silkematt finnish, men krever vedlikehold og tåler dårlig fuktighet. Ønsker du slik overflatebehandling, leverer vi produktet uten noen form for overflatebehandling (utover evnt maling eller beis som er avtalt).